Meteen naar de inhoud

Healing Garden

Boys

Voor veel jongens wordt de pubertijd een turbulente en uitdagende periode. Hun lichaam verandert drastisch. Ook hun manier van denken, doen, zijn en hoe ze de wereld ervaren verandert. Hoe moeten ze daar mee omgaan?

Over het weekend

Hoe fijn is het als deze jongens op weg naar jongvolwassenheid in gesprek kunnen gaan met elkaar en oudere begeleiders die hen zijn voorgegaan? Zodat ze er achter komen dat iedereen door vergelijkbare processen gaat, en ze niet alleen zijn in wat ze doormaken.
 
Drie dagen lang gaan ze onder ‘primitieve’ omstandigheden survivallen. Slapen in een prehistorische boerderij op strobedden en gebruiksvoorwerpen die ze dat weekend nodig hebben zelf vervaardigen. Samen vuur maken en koken. Spannende dingen leren als smeden en leerbewerken, maar ook mindfulness en meditatietechnieken.. 
 
Tijdens dit spannende weekend gaan we zeker ook met elkaar in gesprek. Onderwerpen waar opgroeiende kinderen mee te maken krijgen worden aangestipt: schaamte en zelfacceptatie, pesten en gepest worden, populariteit, lichaamsbewustzijn, het aangeven van grenzen en het respectvol omgaan met elkaar. 
 
Via het Rites of Passage initiatieweekend willen we jongens een bewust moment bieden, waarin ze ervaren wat het inhoudt om als jongeman met zelfvertrouwen in de wereld te gaan staan.
Programma
Per kamp wordt het programma aangepast aan de behoefte van de groep.

Een voorbeeld van hoe het programma eruit zou kunnen zien: 

Het mannenteam
Het Rites of Passage weekend is voor boys & men only en wordt begeleid door een bezielde groep mannen die stuk voor stuk hun passie leven, ruime ervaring hebben in werken met jongeren en vanuit eigen ervaring een bijzonder verhaal te vertellen hebben.
Jaap Hogendoorn
Jaap Hogendoorn

Jaap (1980) van Springlevend Verleden Historische Producties is vader van Mira (8), Kato (4) en Fenne (2). Al 25 jaar houdt hij zich bezig met levende geschiedenis en het organiseren van historische evenementen, demonstraties en workshops. Sinds 2016 runt hij Springlevend Verleden Historische Producties. Jaap organiseerde eerder weekend- en zomerkampen voor de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis (NJBG) en Museumpark Archeon.

Peter Adema
Peter Adema
Peter (1967) van Unieke Verbinding is vader van twee volwassen kinderen en grootvader van kleinzoon Mason. Peter heeft jarenlange ervaring binnen de EHBO en GGZ. Met zijn vrouw Maryam geeft hij via Unieke Verbinding workshops en cursussen waarbij de connectie tussen hoofd en hart centraal staat. Ook geeft hij op scholen voorlichting over seksualiteit, alcohol, drugs. Hij begeleidde eerder scoutingkampen voor kinderen. 
 
Niels Scherpenzeel
Niels Scherpenzeel
Niels (2000) studeert meubelrestauratie en houtbewerking. Zijn naar eigen zeggen uit de hand gelopen passie voor geschiedenis en hobby leerlooien vertaalt hij in het maken van pre-historische kleding en tools via historisch verantwoorde leerlooi-technieken. Niels gaat de kinderen leren hoe ze een dood dier kunnen villen om de huid te gebruiken voor het vervaardigen van outdoor tools en kleding.



 
 
 
Stan van Mansveld
Stan van Mansveld

Stan (1992) werkt als onderhoudsmonteur. Hij zat 14 jaar op scouting, waarvan drie jaar als jongerenbegeleider. Vier jaar lang trainde hij kinderen bij een stage combat toneel en showgevecht gezelschap. Ook ondersteunde hij educatieve activiteiten voor kinderen tijdens publieksevenementen van diverse musea.

 

 

Caspar Staal
Caspar Staal

Caspar (1996) heeft mechanical engineering gestudeerd  en zat van zijn veertiende tot zijn achttiende op scouting. Tijdens zijn werkzame periode bij historisch themapark Archeon organiseerde hij workshops (kruis)boogschieten, zwaardvechten, vuur maken en smeden voor jongeren. Met veel plezier doet Caspar aan historische re-enactment van de perioden 1600-1630 en 1810-1850.  

Jimme van der Velden
Jimme van der Velde
Jimme (1995) is vader van Sonne (2) en verwacht in april zijn tweede kindje. Hij houdt van de natuur en alles wat de natuur brengt. Jimme heeft de koksopleiding gedaan, kookt graag op zelfgestookte vuurtjes en weet in een handomdraai iets lekkers op tafel te zetten.
 
 
 
 
 
 
 

Locatie

Stichting Prehistorisch Kamp Apeldoorn-HAPS

Middenin de bossen van Apeldoorn werd rond 1976 een prehistorisch nederzetting gebouwd. Deze nederzetting bestaat uit een aantal naar archeologische opgravingen gemodelleerde boerderijen, waar het leven van de IJzertijd van ca. 500 voor Chr. kan worden nageleefd.

Vestigingsadres